Vi bruker Medarts fraksjonelle laser
MedArt®FRx™610

Om hårfjerning

Kan alle behandles?
Nei. Blonde, rød- og gråhårede svarer dårligere på behandling. Hvitt hår lar seg ikke behandle med tradisjonell laser. Mørk hud inneholder mye pigment og da blir også huden opphetet av laserpulsen, ikke bare hårsekken. Hva som er for mørk hud avgjøres av terapeuten, eventuelt etter en testbehandling. Ideal-pasienten har lys hud med mørke hårstrå.

Hvor lang tid tar behandlingen?
Etter en del forberedelser tar en overleppe noen minutter. En bikinilinje 10-20 minutter. Ben og andre større områder må bedømmes individuelt og behandlingstiden vil avhenge av hvor tett håret vokser. Ved grove hårstrå må man behandle mer intensivt, og det tar lengre tid.

Hva bør man tenke på før behandlingen?
- Man bør unngå soling de siste 4-8 uker før behandling. Jo brunere huden er, desto dårligere er utgangspunktet for et bra resultat.
- Håret skal barberes eller klippes 1 (ansikt)-3 (kropp) dager før. Begynn barberingen 1 uke før behandling for å få flest mulig av hårene over i vekstfase. I vekstfasen inneholder hårsekken nemlig en tykk hårrot med mye pigment som absorberer laserlyset. Laseren har som kjent ingen virkning på hår i hvilefasen. I ansiktet barberes hårene daglig den siste uken før behandling, men ikke dagen før behandling. På kroppen forøvrig bør du ikke barbere de siste 3 dager før behandling fordi vi bør se litt av hårene vi skal fjerne.
- Behandlingen kan ikke gjennomføres dersom håret er vokset bort. Etter voksbehandling må håret vokse ut i minst 1 måned.
- Ikke bruk kvisekremer eller andre hud-irriterende kremer, f. eks peeling/slipe kremer de siste par dager før behandling.

Er det nok med en behandling?
Nei. I de fleste tilfeller trengs 3-8 behandlinger, iblant flere. Årsaken til dette er at håret i hvilende hårsekker mangler pigment og derfor ikke opphetes av laserlyset.

Hvor lang tid mellom behandlingene?
Mellom 4-10 uker. For å få bort de hvilende hårsekkene må man vente til de blir aktive igjen. Det skjer oftest først etter 4-8 uker. I en del tilfeller er det en fordel å vente lenger for å få best mulig resultat.

Bør jeg barbere hårene før første konsultasjon?
Nei. Det er en fordel om du har latt håret vokse, slik at ditt hårproblem kommer best mulig frem denne gangen.


Kan gravide behandles med laser?
Det anbefales ikke laserbehandling for gravide.


Finnes det vitenskapelig dokumentasjon på virkning?
Det er gjort en rekke vitenskapelige undersøkelser om dette. De fleste studier viser at hårfjerning med laserbehandling har en korttids effekt på opp til seks måneder etter endt behandling. En studie som ble publisert i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology i 2006, konkluderer med det samme, men påpeker at effekten er forbedret med flere behandlinger, og at behandlingen er trygg og effekten overlegen de tradisjonelle hårfjerningsmetodene som barbering, voksing, elektrolyse og så videre. Laserne som kom best ut i studiene, var alexandrite og diode lasere.


Hvorfor må jeg ha flere runder med behandling?
Laseren fjerner det håret som er i aktiv vekst. Da ca 30 prosent av håret til enhver tid er i hvilefase må man gjenta behandlingen slik at man også får behandlet disse hårene når de senere er i aktiv vekst.


Hvor ofte og hvor hyppig skal man fjerne hår med laser?
Vi anbefaler 3-6 behandlinger for best resultat. Ved fjerning av hår på kroppen anbefales det at behandlingen skjer med 2-3 måneders intervall mellom hver behandling. Ved fjerning av hår med laser i ansiktet bør nye behandlinger foretas etter seks uker. Deretter anbefales en årlig vedlikeholdsbehandling.


Kan jeg bruke hårfjerningskrem i forbindelse med laser?
Man skal ikke nappe bort, eller bruke hårfjerningskrem, eller bruke elektrolyse minimum 4-6 uker før vi kan behandle deg. Det må være hår med pigment i hårsekken, ellers vil ikke laseren kunne ha noen effekt.


Forsvinner hårene umiddelbart under behandlingen?
2 uker etter behandling vil hårrøtter i vekstfasen avstøtes, mens hår i hvilefasen fjernes ved neste behandlingsrunde.


Noen går til behandling en gang i årlig, hvorfor?
Hårfjerning med laser krever gjennomsnittlig 3-5 (+-) behandlinger avhengig av lokalisasjon og hårtype. For å oppnå best mulig varig hårreduksjon, anbefales en vedlike-holdsbehandling 1 gang årlig. Dette fordi det kan komme til ny hårvekst etter som man eldes.


Hva bør jeg tenke på etter behandlinger?
Huden kan bli rød og irritert. Vi anbefaler våre brukere å unngå soling de første ukene etter, og at du bruker solkrem med høy faktor.


Antall behandlinger varierer fra 3-8, jeg blir litt forvirret?
Vi forsøker å være så informative som mulig uten å bli bombastisk. Vi kunne skrevet fra 1-8 behandlinger, eller flere. Det er derfor vi legger så stor vekt på første konsultasjon, slik at vi får kartlagt mest mulig, samt bli enige om et behandlingsopplegg. Vi har hatt eksempel på fjerning av hår i armhulene, med kun én behandling. Og vi har pasienter som må ha mange behandlinger.
For de aller fleste anbefaler vi en årlig vedlikeholdsbehandling. Alt dette og mere får du klarhet i ved første konsultasjon.