Vi bruker Medarts fraksjonelle laser
MedArt®FRx™610

Behandle rød hud

Snitt gjennom huden under behandling.

Lysstrålen fra laser varmer opp karet,
som koaguleres.

Hvordan oppstår sprukne blodkar?
Overflatiske blodkar forekommer oftest i ansiktet og på bena. De er mer estetisk skjemmende enn medisinsk farlige og kan i prinsipp ramme alle uansett alder og kjønn. Sprukne blodkar har mange ulike årsaker. Vi vet at de er vanligere hos middelaldrende kvinner og at arveanlegg spiller stor rolle. Graviditeter, hormonelle forandringer, statisk arbeid, forfrysning, soling eller harde slag kan også føre til karforandringer.

Hvordan foregår fjerning av kar med KTP-laser?
KTP-laser er et instrument som avgir meget sterke lysglimt av grønt lys. Lyset kommer ut av et håndtak som holdes ca. 1 cm fra huden. Det grønne lyset absorberes i det røde pigmentet i blodkaret, slik at det dannes varme. Varmen gjør at blodet i karet koagulerer, og blodkaret ødelegges. Dette kalles selektiv fotokoagulering, det vil si at man kan behandle en forandring i huden uten at omkringliggende vev skades. Dette forutsetter at huden ikke er for pigmentert, da pigment også absorberer lyset

Kan alle blodkar behandles?
Lasermetoden fungerer best på overflatiske blodkar i ansiktet. På bena kan metoden benyttes på tynne kar, dvs. mindre enn 0,5 mm i diameter. For større kar får man bedre resultat dersom man kombinerer laserbehandling og injeksjons-behandling. De fleste hudproblem med rød farge kan behandles, dvs. sprukne blodkar, deformerte blodkar, rød nese, diffus rødme og fødselsmerker. Derimot kan ikke åreknuter behandles med denne metoden.

Hvor lang tid tar behandlingen?
Etter en del forberedelser tar det mindre enn ett minutt å behandle et enkelt blodkar på ca. 1 cm. Ben og andre større områder må vurderes individuelt og avhenger av hvor tett karene ligger.

Hva må jeg tenke på før behandlingen?
Huden skal være så hvit som mulig. Mørk hud inneholder mye pigment. Dette fører til at også huden opphetes av laserpulsen, og ikke bare blodkaret. Det er derfor viktig at du ikke er solbrun når du skal til behandling. Dette gjelder også såkalt "brun-uten-sol". Mørkhudede personer kan være vanskelig å behandle.

Er det nok med en behandling?
Ja, av og til. Antall behandlinger avhenger av karenes størrelse, utbredelse, dyp og hvor de finnes. Det er individuelt hvor mange behandlinger man må ha. Ved tynne kar i ansiktet er det ofte nok med 1-2 behandlinger. Større kar på bena kan kreve flere behandlinger. Når det gjelder fødselsmerker kan 2-3 behandlinger være nok.


Behandling av rød hud-fødselsmerke etter 8 behandlinger.

Hvor lang tid mellom behandlingene?
Huden skal være helt leget når den behandles. Det bør derfor gå 6-8 uker mellom behandlingene.

Hvilket resultat kan man regne med?
Dessverre kan man aldri garantere at karet forsvinner, men som regel får man en betraktelig forbedring. På små kar blir resultatet bedre enn på større kar. Det er lettere å få bra resultat i ansiktet enn på bena.

Gjør det vondt?
Hver puls føles som et lite nålestikk. Hvor mye du føler avhenger av flere faktorer, bl.a. hvor mye pigment som er i huden. Noen føler det som om en liten spent strikk slippes mot huden, men vanligvis er dette ikke noe problem.

Hva skjer etter behandlingen?
Siden metoden bygger på at karene varmes opp, får man normalt en liten brannskade. Dette sees som rødme og hevelse i huden og forsvinner i løpet av et par dager. Vannblemmer kan også forekomme. Ikke klø på blemmene da de i så fall kan bli infiserte, og eventuelt danne arr. Vask deg som vanlig, og bruk gjerne en mykgjørende krem dersom huden føles tørr. Det blir dessuten ofte en blåmerkeliknende misfarging som forsvinner i løpet av noen uker. Sluttresultatet vil ikke vise seg før denne misfargingen har forsvunnet. Man kan også få temporære pigmentforandringer. Du bør unngå soling i minst 4 uker etter behandlingen.

Er laserlys farlig?
De fleste lasertyper er ikke farlige for øynene. I dette tilfellet er lyspulsene så sterke at man blir blendet dersom man ser på huden der de treffer. Derfor har både terapeuten og pasienten beskyttelsesbriller som filtrerer bort det grønne lyset.



Ulike metoder for fjerning av overflatiske blodkar

Permanente metoder:

KTP-laser er den lasertypen som har vist seg å være den mest effektive. Med denne metoden fjerner man raskt og berøringsfritt overflatiske blodkar permanent. Det finnes flere ulike fabrikat. Vi benytter Irradias KTP-laser. Den er produsert i Sverige og er tredje generasjons system, med høyere effektivitet enn tidligere instrumenter på markedet. Foruten noen ulike typer lasere finnes det også instrumenter på markedet som ikke inneholder laserlys. Disse har en blitzlampe som også gir sterke lyspulser. Denne type apparater må ikke forveksles med laser.

Diatermi
har lenge vært den eneste metoden som i viss grad fjerner små blodkar permanent. Hvert kar behandles individuelt ved at en nål stikkes ned i, eller inntil karet, og det tilsettes strøm. Dette er smertefullt og det tar lang tid å behandle større områder. Behandlingen må ofte gjentas for å få tilfredsstillende effekt, og resultatet avhenger mye av terapeutens dyktighet og tålmodighet.

Injeksjonsbehandling er den beste metoden for å fjerne litt større kar. Dette foregår ved at en tynn injeksjonsnål stikkes inn i de overflatiske karene og et koagulerende middel sprøytes inn.

Midlertidige metoder:

Sminking er den eneste metoden som finnes for å dekke overflatiske blodkar, hemangiomer og andre karrelaterte problemer. Dette kan fungere i ansiktet, men når problemet er andre steder på kroppen er det ikke like praktisk.